Witaminy są związkami organicznymi o bardzo zróżnicowanej strukturze (zwykle pochodne aminokwasowe, peptydowe i tłuszczowe), które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Witaminy są biokatalizatorami reakcji biochemicznych zachodzących w różnych częściach organizmu. Tylko niektóre witaminy są produkowane przez człowieka. Większość pozyskiwana jest wraz z pokarmem. Zarówno niedobór danej witaminy (hipowitaminoza), lub jej brak (awitaminoza) są przyczynami chorób. Nadmiar witamin (hiperwitaminoza) również może prowadzić do zmian chorobowych.
Witaminy, które są niezbędne do życia człowieka, oraz produkty o ich dużej zwartości:
1. A (oleje roślinne, tran, jaja, mleko, sery)
2. Grupa witamin B:
- B1 (drożdże, wątroba, mięso, ser, ciemny chleb)
- B2 (drożdże, wątroba, ser, jaja)
- B6 (drożdże, fasola, bób, jaja, mięso)
- PP (drożdże, wątroba, zboża)
- H (syntetyzowana głównie przez bakterie obecne w jelitach, obecna także w drożdżach, mleku, i żółtkach jaj)
- B12 (wątroba, nerki)
3. D (syntetyzowana w skórze - synteza stymulowana promieniami słonecznymi, obecna też w olejach rybnych, tranie)
4. E (olej, sałata)
5. K (kapusta, szpinak)
6. C (owoce cytrusowe, surowe jarzyny)
